Teléfonos

Teléfono do Concello: 982 360 004

Fax do Concello: 982 360 518

Espazos

Fauna e Flora

 

 

Por ser un territorio límite, o chan, a flora e a fauna de Ancares son moi profusos, variados e característicos.
O chan está composto por unha abundancia de rocas, lousas, granitos e areniscas que finalmente determinan un grao de acidez que imprime carácter á flora, a cal resulta de especial interese e na que predominan os brezales, que cobren gran parte das ladeiras de solano ao lado oriental. Son abundantes tamén os castiñeiros e as "carballeiras", tan propias do interior de Galicia e das que aínda podemos gozar en Ancares.
En calquera lugar poderémonos atopar carballos centenarios que nos sorprenderán, do mesmo xeito que as abundantes colonias de acivros, se cuxo froito alimentar o urogallo, unha especie protexida e emblemática de Ancares. A eles únense castaños e nogueiras. O brezo e os arándanos, cos que se elabora un riquísimo licor, son especies especialmente abundantes entre as bayas máis nobres.
Proliferan os xabaril, corzos, cervos, coellos, lebres, e, en menor medida, a perdiz de cabeza vermella, pois o abandono dos campos de gran dificulta a existencia de colonias desta especie.
Os cernícalos, voitres, raposos, lobos, gavilanes, lechuzas, aguias culebreras, ardillas, tejones, gatos monteses, nutrias e jinetas completan o panorama faunístico, do que os amantes da caza poderán gozar nos cotos de Cervantes, Brañas ou San Martín, coroados pola Reserva Nacional de Caza de Ancares, que está situada no municipio de Cervantes. E os proxectos en marcha fan pensar que quizais en pouco tempo podamos ver osos nos montes.
 

Acivro:

acebo
O acivro, árbore emblemática pola súa relación directa cun dos animais máis significativos da comarca, o urogallo. É unha planta de porte moi variable podendo crecer en forma de arbusto de talla media, de 2 a 5 metros con multitude de talos que parten do mesmo punto no chan ou en forma de árbore, tamén de talla media cunha altura que pode chegar aos 10 metros e cun só tronco que se ramifica en altura para formar unha copa densa.
O acivro é unha árbore perennifolio, o cal quere dicir que non perde todas as súas follas ao chegar o outono, senón que a renovación das follas realizarase de forma gradual de maneira que a árbore sempre está provisto dun número importante de follas para poder realizar a fotosíntesis. Esta característica é unha das principais responsables da enorme importancia do acivro nos bosques de montaña de Ancares, xa que é un das poucas árbores dos bidueirais, robledales, melojares e bosques mixtos que mantén as súas follas no inverno converténdose así en refuxio de multitude de animais cando a neve cobre o chan do bosque.
A cortiza do acivro é lisa e de cor gris prateado, con estrías finas que a asucan longitudinalmente e as súas follas son de cor verde escuro brillante, coriáceas e cunha lonxitude entre 5 e 12 centímetros, máis longas que anchas e con presenza común de espiñas na marxe. De feito, esta característica, que recorda as follas da aciñeira, deulle o nome xenérico de llex, que significa aciñeira. Con todo, non todas as follas do acivro teñen a marxe espiñenta, xa que esta característica non é senón unha defensa ante herbívoros polo que nas partes altas dos acivros é común ver follas de marxes lisas.
É unha árbore dioico, é dicir, cada árbore só presenta flores dun dos dous sexos. Estas flores son de pequeno tamaño, uns 6 milímetros, e de cor branca. As flores masculinas presentan ovarios pero non son funcionais do mesmo xeito que as flores femininas que presentan estambres ben visibles pero que tampouco son funcionais, aínda que en ocasións dáse a aparición de flores hermafroditas, é dicir, coa súa parte masculina e a súa parte feminina totalmente funcionais. As flores aparecen cara aos meses de maio e xuño na base das follas do ano anterior.
Tras a fecundación as flores dos individuos femininos darán lugar a uns froitos de cor vermella brillante dun tamaño que oscila entre os 7 e os 12 milímetros, que aparecen en abigarrados acios. Estes froitos conteñen de dous a catro sementes alargadas con estrías longitudinales incluídas nunha pulpa carnosa e acuosa e son outra razón poderosa para que os acebales de Ancares véxanse tan frecuentados por multitude de animais no inverno. Moitos deles alimentaranse case exclusivamente da pulpa destes froitos que caian ou ata que aínda permanezan na árbore. O período de dispoñibilidade de froitos do acivro é o máis dilatado da área que nos ocupa, xa que podemos atopar froitos na árbore durante todo o ano, aínda que a maior abundancia dáse no outono e principios de inverno, que coincide tamén coa época de máximo consumo. A pesar das enormes cantidades de froitos de acivro consumidos polos animais silvestres durante o outono e inverno, estes froitos son moi tóxicos para o home.
O acivro crece en bosques mixtos caducifolios, robledales, melojares e bidueirais, e presenta unha alta dependencia da humidade ambiental ou edáfica, a miúdo mantense en medios abertos xurdidos tras a degradación do bosque. En Galicia é común na maior parte do territorio desde as umbrías costeiras ata as das montañas máis altas, aínda que limitado aos enclaves de condicións favorables que son cada vez máis escasos.
A súa madeira é moi apreciada en ebanistería pola súa dureza e a súa facilidade para ser traballada e as súas ramas cargadas de froitos foron tradicionalmente cortadas para adornar as casas en tempo de Nadal. É, ademais, unha especie de crecemento moi lento polo que chegou a unha situación comprometida que provocou a súa protección por parte da Xunta de Galicia, sendo a única especie vexetal que foi protexida explicitamente por este goberno autonómico.
 

Carballo:

robleO carballo albar é similar ao carballo, pero se pode diferenciar facilmente porque presenta as follas unidas por medio dun peciolo de bo tamaño e as landras aparecen sen pedúnculo ou cun pedúnculo moi curto. É por iso que o carballo albar tamén recibe o nome de carballo peciolado. É unha árbore de bo porte, que pode chegar ata os 35 metros de altura e 1.000 anos de lonxevidade, aínda que en Ancares adoita ostentar portes menores. Do mesmo xeito que a maioría das especies que poboan as ladeiras de Ancares é unha árbore caducifolio, é dicir, perde as súas follas antes da chegada dos primeiros fríos do inverno, polo que os seus bosques aparecen tapizados porp unha alfombra de follas secas. O seu único tronco e a súa copa ampla e equilibrada danlle un aspecto nobre e elegante.
Ten unha cortiza marrón e moi rugosa no tronco, tornando a castiñeiro, e lisa nas ramillas. As súas follas aséntanse nas ramas a través dun peciolo ben visible, son de cor verde escuro e sen pilosidades polo feixe, sendo máis claras e con pequenos pelillos no envés. As follas son xeralmente máis longas que anchas e están lixeiramente lobuladas, cunha lonxitude de 5 a 13 centímetros, e presentan grandes variacións na súa forma segundo sexan exemplares adultos ou vellos.
O carballo alar é unha árbore monoico, é dicir, todos os individuos presentan flores masculinas e flores femininas. Na primavera aparecen as flores masculinas en acios colgantes chamados amentos, de 3 a 9 centímetros, mentres que as flores femininas aparecen en pequenas inflorescencias de dúas a cinco flores que se asentan directamente na ramilla ou a través dun moi pequeno pedúnculo, do mesmo xeito que o farán posteriormente as landras. Estas son dun tamaño notable, cunha lonxitude aproximada de 1,5 centímetros, e están cubertas no seu lado proximal por un caperuzón formado por escamas imbricadas. Tras madurar e caer ao chan a landra perderá este caperuzón antes de germinar.
Estas landras son un recurso de primeira orde nos outonos e invernos do bosque xa que as súas producións son moi altas e moitos animais, ademais de consumilas, almacénanas para o inverno. Neste proceso perden moitas landras axudando así á dispersión das mesmas.
Do mesmo xeito que o resto de especies do seu xénero o carballo albar ten facilidade para hibridarse con outras especies dese mesmo xénero, e así o carballo rosado é un híbrido de carballo pedunculado e carballo albar común en Ancares.
O carballo albar non presenta a dependencia da humidade que atopamos no acivro e aparece en lugares de humidade media a escasa. De feito, en Ancares forma bosques tanto en ladeiras de umbría como en ladeiras de solana, ademais de aparecer tamén noutros bosques caducifolios da área.
Tanto a madeira como os froitos e cortiza conteñen gran cantidade de taninos que se utilizan para o curtido de peles. A súa madeira foi moi estimada en carpintería, ebanistería e para a elaboración de carbón vexetal, esta valía como combustible supúxolle unha moi forte presión deforestadora en séculos pasados, especialmente unido ao desenvolvemento da industria de herrerías de Ancares.


Bidueiro:

abedulO bidueiro é unha árbore de tamaño mediano duns 15 a 20 metros de altura e de crecemento rápido e escasa lonxevidade xa que vive entre 60 e 100 anos. O seu tronco é recto e a copa é regular e alargada dándolle un aspecto cónico.
É unha especie caducifolia e as súas follas empezan a amarillear ao acabar o verán e caen aínda cun ton amarelo claro.
A cortiza é unha das características máis destacables e discriminatorias desta especie xa que é dun branco nítido e rechamante. Esta cortiza comézase a rasgar enseguida, polo que o tronco vese habitualmente como un anaco branco con cortes negros horizontais, finalmente a cortiza escurécese e greta. En zonas de moita humidade pode non ser visible a cor da cortiza, debido á profusión de líquenes e brións. As poliñas son pelosas, do mesmo xeito que as xemas das follas.
As follas, de 4 a 6 centímetros de lonxitude, son acorazonadas e finalmente aserradas nas súas marxes e aséntanse sobre un peciolo fino e flexible duns 2 centímetros. Son dunha cor verde luminoso que facilita a identificación da especie a primeira ollada, volvéndose dun ocre claro e brillante no outono. Presentan unha lixeira pilosidad no envés, ao redor das nerviaciones.
Son árbores monoicos que florecen na primavera e son polinizados polo vento. As flores masculinas aparecen en amentos, máis compactos e curtos que os dos carballos, que aparecen na punta das poliñas. Estes amentos teñen a particularidade de aparecer antes de que broten as follas do ano. Nesta especie tamén as flores femininas aparecen en amentos de similar tamaño asentados sobre a base das follas. Tras a polinización estas flores dan lugar a uns pequenos froitos nos cales a semente está rodeada por dúas estruturas en forma de á que a sustentan no aire, xa que a especie é dispersada polo vento, así no inverno o chan do bosque aparece tapizado dunha fina e descontinua capa de pequenas estruturas que parecen escamas de fino papel traslucido, especialmente rechamantes sobre o chan nevado.
O bidueiro é unha árbore que se asenta sobre todo nos chans acedos e con certa humidade, polo que en altitudes baixas aparece ligado a ríos, cursos de auga e vaguadas próximas a estes. A medida que gañamos altitude vaise independizando destes medios e aparece en etapas seriais doutros medios, ata formar bosques maduros en umbrías de montaña onde se conforman comunidades climácicas ou maduras. Nas montañas que nos ocupan o bidueiro marca o límite superior de aparición das árbores, no seu contacto co piso subalpino.
A súa madeira é branca e amarelada e trabállase facilmente ademais de resultar un bo combustible e ser practicamente imputrescible, polo que se utilizou a miúdo para conducións de auga, recubrimientos e ata para a escritura.


Castiñeiro:

castañoO castiñeiro é unha árbore de bo porte, con alturas ao redor dos 30 metros e unha copa ampla con grandes ramas abertas cara a fóra da mesma. Con todo os exemplares cultivados para a recolección da castaña adoitan presentar un aspecto moi diferente debido ao trasmoche. O castiñeiro é unha árbore moi lonxeva, que pode vivir entre 500 a 1.500 anos e o seu crecemento é rápido ao principio tornando a máis pausado, coa idade o tronco vaise baleirando ata quedar reducido a un anel exterior de madeira.
A cortiza do castiñeiro é lisa e de cor gris durante os primeiros 15 ou 20 anos de vida da árbore e despois vólvese de cor castaña escuro e aparece gretada e hendida. As ramillas máis finas que sustentan as follas son de cor pardo avermellado e non presentan pilosidad, con todo si mostran as cicatrices deixadas polas follas de anos anteriores. As follas son grandes, de ata 25 centímetros, e comparativamente estreitas (de 5 a 8 centímetros), coa marxe notoriamente dentado. O feixe da folla non presenta pilosidad e é algo brillante, dun ton máis escuro que o envés, no cal si atopamos pequenos pelillos.
O castiñeiro é unha especie monoica, é dicir, presenta no mesmo individuo flores macho e flores femias, que florecen na primavera-verán. As flores macho concéntranse en amentos relativamente longos, de 13 a 30 centímetros, que son verdes ao principio e tornan ao amarelo ao longo do seu desenvolvemento. O vento é o encargado de levar o pole ata as flores femia, que aparecen en pequenos grupos de 1 a 3 flores na base dos amentos masculinos. O desenvolvemento das flores polonizadas dará lugar á coñecida castaña. As castañas aparecen envolvidas nunha cúpula espiñenta de 10 centímetros de diámetro e cor verde. Cada cúpula encerra entre unha e tres castañas, de 2,5 a 5 centímetros de lonxitude e acabadas nun chisco agudo. Cando a castaña está madura a copa amarillea, seca e ábrese en catro valvas liberando así as castañas, aínda que a miúdo caen ao chan antes de abrirse. Este é un froito sumamente nutritivo e como tal foi durante séculos un importante elemento na dieta do norte da península e segue sendo de suma importancia na dieta de multitude de especies do bosque, como roedores, ardillas ou xabaril.
O castiñeiro prefire substratos acedos ou neutros e aparece en chans soltos, húmidos e profundos, aínda que foxe dos que presentan encharcamiento ou son moi compactos. En Galicia é moi común, especialmente como especie cultivada xunto ás aldeas de montaña, formando comunidades dominadas na súa totalidade por esta especie que se denominan sotos e que poden chegar a ter un tamaño considerable. Tamén aparece, con todo, integrado en fragas autóctonas de todo tipo.

Piñeiro silvestre:

pinarO piñeiro silvestre, tamén chamado piñeiro albar, é unha conífera de crecemento mediano que alcanza os 30 ó 40 metros de altura. Cando é novo presenta unha forma troncopiramidal pero se fai irregular ao madurar. O seu tronco é recto e longo e as ramas inferiores van caendo a medida que o tronco principal crece, polo que unha árbore adulta ten un tronco longo e pelado e unha copa irregular no seu parte superior. É unha conífera de longa vida, xa que pode chegar a vivir 200 anos. Como todas as coníferas, o piñeiro silvestre é perennifolio. A renovación das follas, polo tanto, non se dá ao mesmo tempo en toda a árbore senón que é gradual.
A cortiza deste piñeiro é grisácea no seu parte inferior, pero presenta unhas profundas incisiones que a disgregan en placas deixando asomar un segundo estrato de cor avermellada por entre as placas. Visto a certa distancia parece ter, polo tanto, unha cortiza pardo-avermellada, que se torna avermellado-alaranxada na parte superior do tronco, sendo este un trazo distintivo fundamental para a identificación da especie. As ramillas sobre as que se asentan as follas son avermellado-amareladas e sen pelillos de ningún tipo. As follas son aciculares, como en todos os piñeiros, é dicir, teñen forma de agulla, cunha gran lonxitude (3-25 centímetros) e un diámetro moi pequeno (ao redor de 1 ó 2 milímetros). As follas aséntanse en grupos de dous e son ríxidas e agudas e permanecen na árbore de dúas a catro anos.
O piñeiro albar alcanza a madurez sexual entre os 10 ó 15 anos e só produce froitos de forma masiva cada 4 ó 6 anos. As flores masculinas disponse en conos de tipo cilíndrico de pequeno tamaño, entre 6 e 10 milímetros de lonxitude e o pole é transportado polo vento ata as flores femininas, que tamén aparecen en conos. Os conos femininos dan lugar ás coñecidas piñas, que están formadas por escamas imbricadas que protexen as sementes, que son planas nesta especie. As piñas aséntanse sobre un curto peciolo ríxido e son verdes ao principio, pero adquiren un ton pardo segundo madúrana as sementes. O período de maduración destas piñas é moi longo, xa que non están listas para abrirse ata dous anos logo de haberse fecundado a flor, ocorrendo esta maduración cara a finais do verán. O tamaño das piñas deste piñeiro é pequeno, en comparación con outros piñeiros que se poden atopar en Galicia, xa que só teñen 3 a 6 centímetros de lonxitude e as sementes teñen unha lonxitude de 3 a 5 milímetros presentando unha estrutura alar de 12 a 17 milímetros que facilitará a súa dispersión polo vento. Non está claro se o piñeiro silvestre é unha especie autóctona na Cordilleira Cantábrica ou se só está presente debido ás repoboacións forestais, con todo, esta especie si forma bosques noutros lugares, especialmente en montañas de climas continentais, xa que resiste moi ben o frío. En Ancares as formacións de piñeiro silvestre son todas antropogénicas, plantadas con fins comerciais. O piñeiro silvestre é indiferente ao tipo de substrato, aínda que prefire chans acedos e ben drenados. Precisa do frío para a germinación das sementes (unhas semanas a temperaturas de 3-5 ºC) e aguanta ben as xeadas primaverais, polo que é unha árbore moi utilizada na Galicia de montaña e interior, onde o piñeiro do país non aguanta as condicións climatolóxicas.


Brezos:

brezalOs brezos son un conxunto de arbustos pertencentes a distintos xéneros, pero incluídos todos na familia Ericaceae. En Ancares concretamente podemos atopar as seguintes especies: o brezo común, o brezo biscaíño, o brezo colorado, o brezo branco, a brecina, o brezo tomillar, e a quiruela. Todas estas especies, menos o brezo branco e o brezo colorado, son especies de pequeno porte, en xeral menores dun metro, e a miúdo rastreras, aínda que tamén de porte erguido.
Destas cinco especies de menor tamaño o brezo biscaíño destaca por presentar follas máis planas e anchas e menos agudas que as do resto de brezos, ademais de aparecer de modo alterno. Non saen dúas follas do mesmo punto do talo, sinó que sae unha un pouco máis arriba da outra, alternándose as dun e outro lado. A parte apical dos talos presenta acios pequenos de 6 a 15 flores púrpuras acampanadas e colgantes.
O brezo común tamén é facilmente identificable pola forma das súas follas, que aparecen pegadas e imbricadas como escamas ao redor do talo, aparecendo ademais de forma oposta. Ao aparecer en catro columnas, as follas dan ao talo un aspecto de prisma rectangular, poden ter un porte algo maior e máis leñoso que o brezo biscaíño e as flores acampanadas son de cor rosada, máis que púrpura.
A brecina, o brezo tomillar e a quiruela con plantas de menor tamaño aínda que o brezo común, roldando habitualmente o medio metro de altura. As tres especies teñen as follas verticiladas, é dicir, que aparecen asentadas sobre o mesmo punto do talo nun número maior de dous. A brecina e a quiruela teñen verticilos de tres (tres follas que nacen á mesma altura do talo), mentres que o brezo tomillar tenos de catro. Estas follas teñen o seu bordos enrolados sobre si mesmos, de forma que a primeira ollada teñen un aspecto de acículas curtas de conífera e son agudas ao tacto. A brecina e a quiruela teñen as flores acampanadas de cor vermella purpúreo e pódense distinguir facilmente porque as antenas da quiruela sobresaen por encima dos pétalos e son de cor púrpura escuro, mentres que as da brecina son máis curtos que os pétalos. O brezo tomillar aparece en brezales cunha maior humidade edáfica que as outras dúas especies. A brecina aparece en terreos silíceos máis secos, mentres que a quiruela é máis común en brezales máis térmicos sobre chans silíceos.
As dúas especies restantes son as que dominan a maioría dos brezales que tapizan grandes superficies de Ancares e pódense distinguir facilmente do resto de lasespecies polo seu tamaño. De feito, en Galicia reciben un nome específico, o de uz, que se utiliza para designar a estes brezos de gran tamaño.
O brezo colorado é o menor dos dous, aínda que pode exceder os dous metros. A cortiza é pardo-avermellada. As follas similares ás dos brezos pequenos do xénero Erica, ata no tamaño, de 3 a 7 milímetros de lonxitude, e aparecen en verticilos de catro follas, do mesmo xeito que ocorría e o brezo tomillar. As inflorescencias aparecen no ápice das poliñas e conteñen 2 a 6 flores acampanadas de cor rosada ou avermellado, cunha lonxitude de 6 a 8,5 milímetros, nas cales as antenas non sobresaen dos pétalos. Cando as flores sécanse quedan a miúdo na planta e toman un ton marrón avermellado que segue durante un tempo tiñendo o brezal de cor. É unha planta moi ligada a substratos silíceos e distribúese por norte, centro e oeste da península e polo noroeste de África. O brezo branco é o brezo de maior tamaño, xa que ten habitualmente entre un e catro metros, podendo chegar ata aos sete metros de altura. As follas poden ser un pouco maiores que as do brezo colorado e aparecen en verticilos de tres ou catro follas. As inflorescencias son moi numerosas, aparecen no ápice de pequenas poliñas e conteñen dunha a tres flores de cor branca, acampanadas, sensiblemente menores que as do brezo colorado e coas anteras máis curtas que os pétalos. Os brezales de brezo branco tamén presentan unha relación estreita cos substratos silíceos, aínda que adoitan ser máis frescos e sombríos que os de brezo colorado e de feito dominan en especial o sotobosque de moitos dos bosques de Ancares.


Escobas:

escobasAs escobas correspóndense a unha variedade de especies do xénero Cytisus, moi similares aos ollos do profano pero de fácil identificación se un fíxase atentamente. En concreto en Ancares podemos atopar tres especies: a escoba (Cytisus striatus), a escoba negra (Cytisus scoparius) e a escoba branca (Cytisus multiflora). A escoba e a escoba negra son moi similares entre elas e algo máis diferenciadas da escoba branca, que ten unha cor verde máis cinza.
As escobas son arbustos entre 0.5 e 3 metros, con talo leñoso e unha forma típica de V con multitude de ramas case verticais e paralelas. As follas son pequenas e non destacan dos grosos talos. Nos talos novos as follas son trifolioladas, é dicir, formadas por tres foliolos (especie de pequenas follas) unidas na súa base, e aséntanse sobre un longo pecíolo ou rabido de ata 13 milímetros. O folíolo central adoita ser máis longo que os laterais, cunha lonxitude de ata milímetros, aínda que do mesmo xeito que o resto das medidas é variable en función da especie de que falemos, especialmente destaca a escoba branca, que ten pecíolo algo máis curto e sobre todo os folíolos moito máis curtos, ademais de que presenta tamén follas trifoliadas na base dos talos novos.
As flores son similares ás dunha faba, cun pétalo superior disposto en vertical, chamado estandarte e unha especie de quilla inferior formada por dous pétalos e envolvida á súa vez por outros dous pétalos laterais, chamados ás. O tamaño destas flores chega a 2,5 centímetros na escoba e a escoba negra, sendo da metade de lonxitude na escoba branca. Tamén na cor diferéncianse as dúas primeiras, con flor amarela, da última con flor branca. Os froitos son vainas, que conteñen entre 1 e 13 sementes e que serven para diferenciar as tres especies. O froito da escoba ten unha lonxitude entre 1,7 e 3 centímetros e unha anchura de entre 7,5 e 12 milímetros, contén entre 2 e 8 sementes e está recuberto por uns pelillos brancos longos e densos que ocultan as súas dúas caras. A escoba negra ten un froito moito máis alargado, cunha lonxitude de ata 5 centímetros e un ancho similar ao da escoba. O froito da escoba negra non ten pelillos nas caras, aínda que si nas marxes, e pode encerrar ata 13 sementes. Finalmente, a escoba branca ten un froito de entre 1,5 e 3,1 centímetros de lonxitude e de 5 a 6,5 milímetros de anchura, con pelillos cando é nova e case sen eles cando está madura podendo conter entre unha e sete sementes. Cando están maduros os froitos ábrense longitudinalmente, causando un ruído fácil de oír no verán en escobonales e piornales e deixando caer as sementes ao chan.


Piornos:

piornosOs piornos son un grupo de especies moi relacionadas coas escobas e de feito presentan un gran parecido con elas. En Ancares poden aparecer ata seis especies distintas (Genista micrantha, Genista obtusiramea, Genista anglica, Genista falcata, Genista florida e Genista hystrix), aínda que aquí só falaremos de dúas delas que xo nlas que dominan as maioría dos piornales Ancarenses: a Genista obtusiramea e a Genista florida. No entanto merece a pena mencionar a aparición de estruturas espiñentas nalgunhas das outras especies, como son Genista hystrix, G. anglica e G. falcata, característica que non ten ningunha das dúas especies de que falaremos a continuación.
A súa estrutura xeral é moi similar á das dúas escobas, aínda que de menor tamaño. G. florida pode alcanzar os 2,5 metros, mentres que G. obtusiramea non pasa dos 40 centímetros de altura. Outra diferenza fácil de apreciar é a ausencia destas dúas especies de follas trifolioladas, xa que as follas destes piornos son moi simples, dunha lonxitude de entre 10 e 27 milímetros na G. florida e de entre 2 e 5 en G. obtusiramea. As inflorescencias aparecen en acios terminais que poden chegar a ter ata 30 flores amarelas de aspecto moi similar ao das escobas e cunha lonxitude de 10-14 milímetros no caso de G. florida. En G. obtusiramea as flores son solitarias, cunha lonxitude de 15,5 a 18,5 milímetros aparecendo na base das follas do ano anterior, do mesmo xeito que nas escobas. As vainas destas especies son moi similares ás da escoba branca, aínda que máis estreitas.
Finalmente, merece a pena destacar brevemente a abundancia de carqueixa (Pterospartum tridentatum) en Ancares. Esta especie, aínda que tamén se inclúe dentro da tribo Cytiseae, xunto con escobas e piornos, é moi diferente a primeira ollada e inconfundible polo seu aspecto xeral. Tamén en canto ao medio no que vive diferénciase das anteriores, xa que adoita aparecer máis asociado aos brezos. É un arbusto pequeno, erecto ou rastrero pero de pequena estatura, ata un metro. As flores son moi similares ás de piorno e as sementes moi similares ás de escoba. A carqueixa identifícase moi facilmente pola estrutura dos seus talos, que aparecen aplanados en forma de ás laterais e son coráceos, sendo difíciles de distinguir das follas, que tamén son moi aplanadas e coriáceas.


O Urogallo:


urogalloSen dúbida, a estrela da flora de Ancares é o urogallo, ave que resulta moi difícil observar debido á súa gran timidez e ao intrincado do bosque caducifolio.
O macho é maior que a femia, cuns 86 centímetros, e de cor moi escura. Ten unha cola longa e ampla, que se abre en abanico. As plumas superiores das ás son de cor pardo escuro, o peito de verde azul irisado, unha calva de cor vermella sobre o ollo, o pico claro e unhas plumas con aspecto de barba hirsuta baixo o mesmo.
A femia é menor, duns 60 cm, e ten unha coloración críptica, é dicir, que lle serve de camuflaje entre a vexetación, xa que é de cor pardo cunha mancha avermellada no peito.
A subespecie de urogallo que entra en España (Tetrao urogallus aquitanicus) é algo menor e con femias máis escuras que a típica de Europa e que se distribuiría en principio polos Pireneos e pola Cordilleira Cantábrica. Con todo, algúns autores suxeriron que os urogallos da Cordilleira Cantábrica, e polo tanto de Ancares, conforman unha subespecie distinta e endémica destas zonas caracterizada por machos máis claros e pico menor que os do Pirineo e chamada Tetrao urogallus cantabricus.
A poboación de urogallos aparece ligada sempre a bosques autóctonos de caducifolios, en especial hayedos, robledales e melojares e nalgúns casos bidueirais, debido posiblemente á escaseza de bosques autóctonos de coníferas.
No inverno compórtase como unha especie arborícola, é dicir, que vive nas árbores e aliméntase principalmente das follas dos mesmos, polo que depende en gran medida das follas e froitos do acivro, única especie arbórea perenne común nestes bosques. Durante o resto do ano vive do chan do bosque, alimentándose de herbáceas e froitos de diversos tipos, entre os que destacan os froitos do arándano, que maduran para o outono.
O urogallo ten a particularidade de emparellarse por medio do sistema coñecido como lek, que consiste na reunión de varios machos nun cantadero. Neste cantadero os machos cantan e se pavonean para atraer ás femias que se achegan, sendo elas as que seleccionan ao macho para aparearse.
Durante esta exhibición os machos son moi pouco prudentes e facilmente abatibles, o que os fai especialmente vulnerables. De feito, a caza incontrolada e os cambios na vexetación destas montañas considéranse os factores que están acabando coas súas poboacións.


Perdiz Pardilla:


perdizComo todas as perdices ten o corpo redondeado e as ás e cola curtas. É algo menor que a perdiz común e distínguella pola súa cara de cor ocre, pescozo e peito grises, pico grisáceo e patas amarelo pálido. Ten unhas barras marrón ocre nos flancos e a cola marrón avermellada. Os machos teñen unha mancha pectoral de cor negra en forma de ferradura, podendo lucila tamén as femias, aínda que coa forma incompleta. A subespecie ibérica caracterízase porque os machos tamén presentan a miúdo a mancha pectoral incompleta. As femias son de tons máis escuros que os machos e a coloración da subespecie é máis escura ao avanzar desde Cataluña ata Galicia.
Vive en hábitats de alta montaña, criando por encima dos 1.300 metros, excepto no Pirineo Oriental, onde o fai por encima dos 1.900. Nesta mesma época seleccionan matogueiras de cobertura media nas ladeiras de fortes pendentes, aínda que en xeral prefiren matogueiras que ademais de refuxio poidan ofrecer outros recursos, polo que adoitan aparecer en matogueiras de piornos e escobas, que aínda que sexan máis pechados no seu parte superior son máis abertos pola súa banda inferior, permitindo ata a aparición dun estrato herbáceo. No inverno adoitan baixar a menor altitude, onde a cobertura de neve é menor, e aliméntanse en pasteiros con matogueira próxima que ofreza rápido refuxio.
En febreiro empezan a disgregarse os bandos invernais e a formarse as primeiras parellas monógamas, durante esta época non é difícil escoitar o canto do macho que é similar a unha especie de chasquidos e emite durante o crepúsculo matutino e vespertino. Ao comezo da primavera as pardillas buscan un lugar adecuado para a anidación e constrúese o niño. A posta ten un tamaño de 14 a 16 ovos, que eclosionarán uns 25 días despois. No caso de que o niño sufra algún tipo de ataque de depredadores a perdiz pardilla pode facer unha posta de substitución. A incubación corre sempre a cargo da femia. A eclosión dáse a mediados de xullo e xa a finais de xullo poderanse ver os primeiros bandos familiares, compostos duns dez individuos. A alimentación da perdiz pardilla baséase principalmente en alimentos vexetais, tanto de partes verdes como de grans. Son comúns os trevos e as gramíneas, ademais de grans de cereais e doutras especies. Este compoñente básico aparece sempre acompañado dunha pequena cantidade de artrópodos, que aparece en todas as feces e é maior no caso dos polos. No outono consome abundantes froitos de arándano (Vaccinium myrtilus).


Zorzales:


zocalEn Ancares podemos atopar catro especies de zorzales: zorzal común (Turdus philomelos), zorzal charlo (turdus vicivorus), zorzal alirrojo (Turdus iliacus) e merlo (Turdus merula). Tres delas (zorzal común, zorzal charlo e merlo) son residentes; é dicir, crían e invernan en Ancares, mentres que o zorzal alirrojo só o poderemos ver en época de paso ou no inverno. Aínda así, as catro son especies migratorias, polo que no inverno as poboacións ven aumentadas pola chegada de individuos de países norteños.
O máis coñecido e máis notorio dos catro é o merlo, sen ningunha dúbida, por ser a especie que aparece nun número maior de hábitats e por ser ademais a de comportamento máis ostentible e ruidoso. O merlo é un paxaro duns 20-110 gramos de peso, de cor escura uniforme sen ningún tipo de patrón. Os machos son dun negro azabache, e teñen o pico e o anel ocular de cor amarela. Este amarelo vólvese máis forte na época reprodutora, polo que o contraste xeral intensifícase e o paxaro vólvese máis rechamante. A femia é fácil de distinguir do macho pola súa cor máis apagada. De feito, o plumaje da femia é pardo escuro uniforme e o pico e anel ocular, aínda que con tendencias ao amarelo, son de cor apagada. En Ancares atopamos a subespecie Turdus merula merula, que se distribúe por toda a península.
Como xa se comentou, o merlo é un ave ruidosa, que emite multitude de reclamos e chillidos facilmente reconocibles durante todo o día. O seu canto, con todo, é suave e afrautado e contrasta co rudo dos seus reclamos, podería ata prestarse a confusión. Con todo, se miramos ao redor enseguida veremos ao merlo subido nalgún lugar alto e visible cantando á noitiña. Cando anda polo chan faio a saltos curtos e é común velo en zonas de herba cazando lombrigas de terra. Aliméntase de insectos, lombrigas e outros invertebrados e afai incluír na súa dieta gran cantidade e variedade de froitos silvestres. De feito, poderíase afirmar que é o paxaro máis frugívoro de Galicia, xa que consome froitos durante todo o ano.
O zorzal charlo (Turdus viscivorus) é o máis grande dos nosos zorzales, cun peso duns 110-140 gramos e ten a parte superior do corpo pardo grisácea, a parte interior das ás brancas e o peito profusamente moteado, chegándolle este moteado ata os flancos. Son estas características e o seu maior tamaño os que o distinguen dos outros dous zorzales.
O zorzal común, de aspecto similar ao charlo pero de menor tamaño, distínguese ben deste, porque presenta a parte inferior do á de cor avermellada pálido, ben visible en voo. O canto é moi similar ao do merlo, pero presenta a característica de que rrepite cada estrofa varias veces.
É común velo comendo no chan de prados e herbazales xunto a manchas arboredos e caracterízase porque consome gran cantidade de caracois, que rompe golpeándoos contra unha pedra. Este comportamento tamén pode aparecer noutros zorzales, sobre todo no alirrojo. É tamén unha especie moi frugívora, pero do mesmo xeito que o charlo, só consome froitos en cantidade na época otoñal e invernal.
O zorzal alirrojo é o menor dos zorzales galegos, xa que só pesa 60 ou 80 gramos. É de aspecto similar ao zorzal común, pero se pode distinguir porque presenta unha especie de cella de cor crema e a cor pardo avermellado da parte inferior do á é intenso e máis estendido, xa que tamén aparece no flanco e pode chegar a verse co á encartada. Aínda que os seus hábitos de vida aseméllense moito aos do merlo, é de comportamento moito máis esquivo e prudente. A súa presenza atópase máis ligada a medios cunha maior cuberta arbórea e é tamén un gran consumidor de froitos silvestres, aínda que nesta especie o consumo parece limitarse máis ao outono e inverno. De feito, o zorzal charlo presenta un comportamento típico desta especie de defensa de árbores con gran cantidade de froitos. Durante períodos de mal tempo o zorzal charlo a miúdo selecciona unha árbore con abundantes froitos e expulsa a calquera ave frugívora do mesmo, podendo manter esta actitude durante moitos días.


O Lobo:


lobosO lobo ten o aspecto dun can robusto e atlético, en concreto, a raza canina que máis se presta a confusión é a de pastor alemán. A diferenza dos cans, o lobo sempre ten as orellas ergueitas e a cola colgante (sen a punta da mesma lixeiramente curvada cara arriba como nos pastores alemáns). A lonxitude do lobo sitúase ao redor dos 100 ó 130 centímetros, cunha alzada de 70 ò 80 centímetros e unha cola de 30 ó 40. O peso desta especie pódese situar sobre os 25 a 50 quilogramos, sendo as femias algo máis pequenas e lixeiras que os machos. O pescozo é máis curto e a cabeza máis ancha que as dun can, cos belfos máis rasgados. Ten cinco dedos nas patas dianteiras e catro nas traseiras (algúns cans presentan a quinta uña). No verán o pelo do lobo é curto e pardo, mentres que no inverno crécelle un pelo máis longo e espeso e dunha cor máis avermellada.
A subespecie que atopamos na Península Ibérica, Canis lupus signatus, é endémica da nosa península, e actualmente atópase restrinxido basicamente ao sector noroccidental da mesma. Esta subespecie caracterízase por ser de gran tamaño, presentar unha mancha negra marcada na parte dianteira das patas dianteiras e un trazo branco a través da fazula, ter o primeiro molar superior moi grande e por unha cola longa, que lle chega ata o talón.
A organización das mandas é altamente xerárquica, o cal permite unha participación de toda a manda en todas as actividades. Na actualidade o lobo é de hábitos fundamentalmente nocturnos, debido á presión do home.
O celo dáse nos meses de xaneiro e febreiro, e, tras 64 días de xestación, a loba dá a luz unha media de cinco crías. As loberas son moi similares ás de raposo e tejón pero claramente máis grandes, cunha pila de terra á entrada.
O lobo é unha especie fundamentalmente carnívora, aínda que na actualidade dá mostras dunha gran plasticidad na súa dieta. Así, é habitual que inclúa froitos na súa alimentación e que se alimente en vertedoiros e muladares en áreas humanizadas. Con todo, é unha especie netamente cazadora, que basea a súa dieta en grandes herbívoros, ben sexan salvaxes ou domésticos. Así, en zonas con pouca presenza humana e escaseza de gando en réxime extensivo, o lobo basea a súa dieta no xabaril e o corzo, aínda que tamén pode matar e consumir cans, raposos, coellos, lebres e ata vertebrados.
O lobo é, con toda probabilidade, a especie de animal silvestre de maior presenza no subconsciente colectivo de gran parte do mundo. En Galicia non é distinto, e dada a dispersión da poboación galega e o mantemento do gando en réxime extensivo, o lobo é unha especie odiada no ámbito rural, o que lle valeu a presenza como símbolo do mal en contos, lendas e cancións de todo tipo. Esta enorme influencia que tivo na cultura popular vese reflectida tamén na toponimia, con nomes como Lobería, Cova do Lobo, Loboso, Serra dá Loba..

Raposo vermello:


zorroO aspecto do raposo é inconfundible case para calquera debido, fundamentalmente, á súa longa e poboada cola, ao seu afiado fuciño e ás súas longas orellas. A pelame é de cor marrón, variando de grisáceo a avermellado, con tonalidades amareladas na zona do queixo. O raposo ten unha lonxitude de entre 95 e 130 centímetros e un peso que oscila entre os 6 e 10 quilogramos. Non presenta dimorfismo sexual, polo que no campo non se poderá distinguir machos de femias. As pegadas son similares ás dun can pero máis alargadas.
O raposo é a outra especie dos cánidos que podemos atopar na península. Esta especie presenta tres subespecies na Península Ibérica: Vulpes vulpes silaceus, Vulpes vulpes crucigera e Vulpes vulpes vulpes. Vulpes vulpes silaceus é unha subespecie endémica da península, polo que só a poderemos atopar neste territorio. Podemos distinguila das outras dúas porque ten tres cores na pelame, con tons grises, avermellados e amarelados. Aínda que non se coñecen os límites xeográficos de aparición das tres subespecies parece ser que esta é a subespecie que podemos atopar en Galicia, e polo tanto en Ancares.
O raposo é un carnívoro distribuído por toda a Península Ibérica de forma común e que se atopa presente en case todos os medios. Esta extraordinaria capacidade de adaptación é tamén a responsable do bo estado de conservación da especie, que se pode afirmar que ten poboacións en xeral abundantes, a pesar da persecución de que foi obxecto por parte do home.
O raposo vermello aparece virtualmente en todo tipo de hábitats, aínda que preferentemente busca acubillo en áreas de vexetación arbórea ou arbustiva, especialmente para a cría. Cando chega a época de celo, entre decembro e xaneiro, pódense escoitar os seus agudos aullidos, especialmente as noites de lúa chea. Tras o apareamiento a parella busca un tobo na que dar a luz e coidar a camada. A miúdo utilizan tobos abandonados de tejón, pero tamén poden escavala. As crías nacerán cara ao comezo da primavera en número variable de dous a nove.
O raposo é un predador oportunista, o que significa que caza todo o que está ao seu alcance. En xeral os micromamíferos (ratos, ratas, musgaños, musarañas, topillos...) son as pezas máis comúns deste predador, sendo as aves máis raras. Tamén pode consumir grandes cantidades de insectos. Pero o raposo é algo máis que un predador oportunista, xa que a súa dieta otoñal e invernal inclúe gran número de froitos silvestres e cultivados, ademais o raposo non ten problemas para achegarse aos asentamentos humanos en busca de comida, que lle esixa pouco esforzo e é común en vertedoiros e nas inmediacións de granxas e galiñeiros.


Nutria:

nutriasPresenta o aspecto xeral dos mústelidos de pequeno tamaño, como os visóns, pero se caracteriza por un tamaño moito maior, maior ata que a marta (entre 60 e 68 centímetros de lonxitude e 30 centímetros de alzada), un pelo denso e curto de cor pardo escuro, o pescozo curto, a cabeza curta e ancha co morro curto e as orellas curtas e redondeadas, e, sobre todo, pola súa cola, que é grosa e musculosa na súa base e vai estreitándose para acabar en punta. Ten cinco garras fortes cos dedos palmeados e presenta unha especie de babero coa pelame máis clara que o resto.
A nutria é outro representante da familia dos mustélidos e aquí aparece tamén no seu subespecie típica, Lutra lutra lutra. A nutria é o único carnívoro acuático de Galicia e o maior animal que podemos atopar nas augas de Ancares. O seu hábitat típico son os ríos e regachos de tamaño medio e grande, aínda que non ten problemas en visitar pequenos regatos e canles de muíños. Podemos atopala tamén en case calquera outra mancha de auga continental, como lagos, encoros, lagoas e ata lagoas glaciares de montaña. Necesita unha cobertura vexetal boa no río e boas poboacións piscícolas, polo que está ligada a cursos de auga limpos e que conservan en boa medida o bosque ripícola. En Galicia é habitual tamén en zonas costeiras de estuarios e costas abrigadas. A nutria é un animal nocturno ou crepuscular, aínda que en zonas tranquilas pode estar activa durante o día. Vive en solitario ou en grupos familiares, en tobos que aproveita doutros carnívoros ou de troncos ocos e cavidades naturais, aínda que sempre cerca do curso de auga. Non é infrecuente que o tobo conte cunha saída baixo a auga. En terra desprázase como a saltos pero na auga é un extraordinario nadador, que se impulsa por medio da cola e dun movemento ondulatorio do seu corpo, axudándose lixeiramente coas patas traseiras e utilizando as dianteiras para estabilizalas. É un animal que sente a gusto na auga e a miúdo pódeselle ver xogando neste medio.
A dieta deste carnívoro está baseada en gran medida en peixes, con especial preferencia polos salmónidos e os ciprínidos, chegando ata o 75% da súa dieta. En segundo lugar atoparemos pequenos mamíferos, sobre todo acuáticos, como o desmán e a rata de auga, pero tamén outras especies máis terrestres en menor cantidade. A presenza doutros animais, como aves, anfibios, réptiles e artrópodos é moito máis testemuñal. Nas zonas costeiras os crustáceos tamén poden chegar a porcentaxes apreciables.
O celo dura todo o ano, aínda que é menos intenso nos meses de inverno. Por iso, os partos tamén se poden dar ao longo de todo o ano, aínda que son máis frecuentes na primavera e verán, e poderemos ver mozos de todas as idades. A xestación dura unhas nove semanas, tras as cales nacerá unha camada de entre unha e nove crías que se destetarán dous meses despois e non abandonarán á súa nai ata sete meses despois.


Xabali:


xabaliO xabali é o antepasado do porco e como tal a súa constitución é moi parecida á deste animal doméstico. O xabaril é un animal robusto e forte, dunha lonxitude de ata dous metros e unha alzada dun metro. Ten as patas curtas e delgadas e o corpo forte e robusto, no que destacan un amplo perímetro torácico e unha cabeza proporcionalmente moi grande. A cabeza é marcadamente triangular, cun morro ou morro longo e estreito na punta, con ollos pequenos, orellas notorias, tesas e peludas e cabeiros vistosos. Os cabeiros sobresaen dos belfos e poden chegar a ser moi visibles especialmente nos grandes machos. Os cabeiros inferiores son longos e rectos, os superiores son algo menores e están curvados cara arriba, quedando paralelos aos inferiores. Os cabeiros adoitan ser maiores nos machos, con todo, este trazo non serve para diferenciar os sexos que son de moi difícil identificación no campo. A pelame do xabaril está dominado por unhas porcas moi recias, que se bifurcan na punta, de cor pardo escuro en Galicia e presenta como característica notoria a cor máis escura do morro, aínda que a pelame pode presentar gran variabilidade. Os adultos presentan unha crin de porcas máis longas na parte dianteira da espiña dorsal que erizan cando detecta perigo. Os xabaril de Galicia teñen un peso que rolda entre os 65 a 95 quilogramos, aínda que en grandes machos pode chegar a ser de 150.
O xabaril é un ungulado artiodáctilo, que é a orde ao que pertencen tamén todos os grandes herbívoros salvaxes de Galicia. A subespecie que podemos atopar en Galicia é As súas scrofa castilianus.
É habitual atopar xabaril nas grandes áreas de matogueira de Ancares, que teñen unha gran altura e espesor suficiente para proporcionarlle acubillo durante todo o ano. Con todo, o xabaril débese relacionar máis á paisaxe que a un determinado tipo de hábitat, xa que utiliza un área de campeo moi grande, utilizando medios moi diversos dentro da mesma. De feito, un macho pode ter un área anual de desprazamento de 10.000 a 15.000 hectáreas mentres que as femias desprázanse menos, unhas 5.000 hectáreas.
O xabaril é unha especie crepuscular e nocturna e os machos son solitarios durante todo o ano, excepto na época de celo, que ten lugar no outono e inverno e durante a cal o macho achégase ás femias. As femias viven en pequenos grupos familiares, formados normalmente pola femia e as crías do ano anterior, que só a abandonarán cando as crías da camada seguinte alcancen determinada idade. Os partos teñen lugar durante a primavera e o verán, cun número de crías de 1 a 10 e durante os primeiros meses de crecemento da o camada a área de campeo destes pequenos grupos familiares vese moi reducida.
O xabaril é un animal eminentemente vegetariano, xa que a proporción maioritaria da dieta é vexetal durante todo o ano. Con todo esta é moi variada e adaptable ás variacións estacionales e o hábitat. A fracción animal da dieta está representada xeralmente por insectos, lombrigas, caracois, ovos de ave ou ata anfibios e pequenos mamíferos, e non adoita pasar do 30%. A fracción vexetal componse de plantas herbáceas, plantas cultivadas, bulbos, tubérculos, rizomas, landras, castañas, etc. A miúdo desprázase para localizar estas fontes de alimento, achegándose ás aldeas no outono en busca de millo e buscando sotos de castiñeiro no inverno, cando o chan destas formacións está cheo de castañas. A importancia deste produto, hoxe en día, é moi alta en lugares como Ancares onde os bosques autóctonos e a súa despensa de landras foron substituídos por grandes matogueiras.


Corzo:


corzoO corzo é o cérvido europeo de menor tamaño, cunha lonxitude que pasa escasamente o metro e unha alzada duns 75 centímetros, o que lle dá un aspecto esvelto e grácil. Só algúns grandes machos pasan dos 30 quilogramos no oriente de Lugo, sendo as femias algo menores. O corzo ten as patas traseiras máis longas que as dianteiras, orellas ergueitas e longas, pelame pardo avermellado, cunha boceira negra e un escudete anal de cor clara e unha expresión esperta e curiosa. Os machos teñen unha cuerna de escaso tamaño, cunha lonxitude duns 18 a 20 centímetros, que presenta un eixo central e dúas curtas ramas, unha a media altura dirixida cara adiante e outra no seu parte superior dirixida cara atrás. Esta cuerna só aparece completa a partir dos tres anos, aparecendo en distintos estadíos parciais durante os dous primeiros anos.
É un animal típico dos bosques caducifolios, mostrando preferencia polos que presentan un sotobosque ben desenvolvido e pechado que lle proporcione acubillo e polos que presentan claros, onde gusta alimentarse. En Galicia tamén podemos atopalo comunmente nos cultivos forestais de piñeiro, tanto de piñeiro galego como de piñeiro silvestre, especialmente cando conservan un bo sotobosque. En menores abundancias aparecen tamén en zonas de matogueira alta, especialmente en zonas de mosaico, onde pequenos desprazamentos permiten o acceso a unha variedade de recursos.
O corzo é un animal nocturno e crepuscular, aínda que en zonas tranquilas pode alimentarse durante todo o día. No inverno pode ser un animal gregario, que campea en pequenos grupos. Cando se achega o celo vólvense máis solitarios e agresivos, con territorios ben definidos. O territorio do macho é algo maior que o das femias, cunhas 70 hectáreas que se solapan cos territorios das femias, dunhas 50.
O celo dáse en xullo e agosto, cando se oe aos corzos ladrar nos montes. Durante esta época os machos marcan o seu territorio fregando as cuernas contra o tronco de pequenas árbores ata descortezarlos, impregnándoo así da sustancia segregada por unha glándula que se presenta entre os dous cornos. Nesta época os machos peléxanse e acosan ás femias para aparearse. O corzo presenta implantación diferida de tres meses, polo que as crías, xeralmente en número de dous, ven a luz na primavera seguinte (maio a xuño). Cara a finais de outono os machos perden a cornamenta, que estará completamente crecida outra vez para a primavera seguinte.
O corzo é un animal herbívoro. O groso da súa dieta fórmano follas e brotes tenros de diversas especies de arbustos do sotobosque e de plántulas das especies arbóreas do bosque caducifolio, gustando especialmente das follas da zarza común. De feito, en lugares onde se dan altas densidades de corzos, estes provocan serios danos sobre a actividade silvícola, tamén poden consumir cortiza de árbores, plantas herbáceas, froitos, cogomelos, landras... e afán pastar nos prados de montaña situados nos lindes de bosques ao amencer sendo fácil sorprendelos nestes momentos.

 

 

 

ESPAZOS NATURAIS

 
   
[Xunta de Galicia]